Αντιδρούν κάτοικοι της ΖΕΠ στην μετεγκατάσταση των πυλώνων της ΔΕΗ



0ertttooΗ  μετεγκατάσταση των εναέριων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ  προκαλούν αντιδράσεις  σε κατοίκους γιατί θα διέλθουν μέσα από τις κτηματικές τους περιοχές  που βρίσκονται  κοντά στους οικισμούς των κοινοτήτων Αργίλου, Ν. Κλείτου, Πρωτοχωρίου, Λευκοπηγής, Ροδιανής και Αιανής. Με υπόμνημα που υπογράφουν 94 κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, στον Δήμο Κοζάνης, επισημαίνουν ότι εκτός από την αισθητική και περιβαλλοντική προσβολή, δημιουργείται κίνδυνος στο ζωικό κεφάλαιο και στο ανθρώπινο δυναμικό που κινείται και δραστηριοποιείται, κυρίως επαγγελματικά, αλλά και για λόγους αναψυχής, στον ευρύτερο χώρο αυτής της περιοχής. Επιπλέον ζητούν να  μάθουν αν ο Δήμος είναι ενήμερος για το όλο θέμα και τέλος προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν ώστε να μην περάσουν «τα σχέδια που βλάπτουν την ζωή μας»!

Σε επικοινωνία μας με τον Δήμαρχο Κοζάνης, ο κ. Λάζαρος Μαλούτας μας απάντησε ότι γνωρίζει το θέμα πολύ καλά αφού ο Δήμος ζήτησε από τη ΔΕΗ να μετακινήσει τις εναέριες γραμμές ώστε να αναπτυχθεί ο οικισμός της Ποντοκώμης στην περιοχή της ΖΕΠ. Ο κ. Μαλούτας μας αποσαφήνισε  επιπλέον ότι δεν πρόκειται για νέο δίκτυο αλλά για μεταφορά του υπάρχοντος το οποίο θα κοστίσει 20 εκ. στη ΔΕΗ

Υπόμνημα

Παραθέτουμε το σχετικό υπόμνημα το οποίο σημειωτέον ψηφίστηκε ομόφωνα στη λαϊκή συνέλευση της Τοπικής Κοινότητας Λευκοπηγής, που έγινε την  στις  9-2-2011:

Οι υπογράφοντες το παρόν πολίτες του Δήμου Κοζάνης, με αγωνία παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα να εκτελούνται, για λογαριασμό της ΔΕΗ, προπαρασκευαστικές εργασίες (τοπογραφικές σημάνσεις, αποψιλώσεις εδαφών κ.τ.λ.) για την τοποθέτηση και διέλευση εναέριων δικτύων υψηλής τάσης, όπως ανεπίσημα πληροφορούμαστε, που θα διέλθουν μέσα από τις κτηματικές περιοχές και κοντά στους οικισμούς των κοινοτήτων Αργίλου, Ν. Κλείτου, Πρωτοχωρίου, Λευκοπηγής, Ροδιανής και Αιανής.

Διαπιστώσαμε μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη Λευκοπηγή, έχει σχεδιαστεί να περάσουν κυριολεκτικά μέσα από την κτηνοτροφική ζώνη και τα ποιμνιοστάσια.

Επειδή θέλουμε να γνωρίζουμε για ποιο λόγο γίνεται αυτή η ενέργεια και αν ο Δήμος είναι σύμφωνος ή μη, διότι αφορά την κτηματική του περιοχή.

Επειδή, αν πράγματι αληθεύει το σχέδιο της ΔΕΗ, εκτός από την αισθητική και περιβαλλοντική προσβολή, δημιουργείται κίνδυνος στο ζωικό κεφάλαιο και στο ανθρώπινο δυναμικό που κινείται και δραστηριοποιείται, κυρίως επαγγελματικά, αλλά και για λόγους αναψυχής, στον ευρύτερο χώρο αυτής της περιοχής, λόγω της μεγάλης ραδιενέργειας που θα εκπέμπεται από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Επειδή πιστεύουμε ότι μπορούν να βρεθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την εξυπηρέτηση του σκοπού της ΔΕΗ, π.χ. υπόγεια καλωδίωση, ή από τοποθεσίες που δεν θα μας επηρεάζουν με κανέναν τρόπο.

Επειδή όλα τα ανωτέρω γίνονται χωρίς καμιά ενημέρωση και ερήμην των πολιτών της περιοχής

Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε  

Την άμεση και πλήρη ενημέρωση από τους υπεύθυνους φορείς του Δήμου Κοζάνης και τη λήψη άμεσων μέτρων για τη ματαίωση ή αλλαγή των ανωτέρω σχεδίων και ενεργειών της ΔΕΗ

Διαφορετικά στέλνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε αδιαφορία ή ολιγωρία των υπευθύνων θα μας βρει αντιμέτωπους, ώστε να μην επιτρέψουμε να περάσουν σχέδια και αποφάσεις, ασύμφορες και βλαπτικές για τον τόπο μας και τη ζωή μας.

Στις κεντρικές πλατείες των Γρεβενών, της Κοζάνης, της Πτολεμαίδας, του Αργους Ορεστικού, της Φλώρινας και της Καστοριάς μεταφέρουν σήμερα τα καταστήματα τους (καφενεία, εστιατόρια, μπάρ κ.α) οι ιδιοκτήτες τους απ’ όπου –ειδικά για σήμερα –μέρα της διαμαρτυρίας- θα προσφέρουν δωρεάν στους συμπολίτες τους καφέ, γλυκά και…τσιγάρα.

Θάρρος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.